Home | Hobbies | Books | Mutiara Laut | Website Projects | Links

Previous
Amsterdam
New York

1609 De vergeten geschiedenis van Hudson, Amsterdam en New York

Voorwoord

Op 4 april 1609 voer het schip de Halve Maen onder kapitein Henry Hudson de haven van Amsterdam uit, met als opdracht een kortere route naar Azië te vinden.
In deze uitgave doen Geert Mak en Russell Shorto verslag van de gebeurtenissen rond het jaar 1609 en de reis van Hudson die hem onverhoopt in het huidige New York bracht.
Tegenwoordig is New York de plek waar talent uit alle werelddelen elkaar vindt; een economisch en cultureel brandpunt met een adembenemende energie en een ongekende diversiteit.
Shorto en Mak volgen het spoor terug: wat is de Nederlandse nalatenschap in de stad die aanvankelijk Nieuw Amsterdam heette?
In 1909 is de driehonderdste verjaardag van de aankomst van Henry Hudson in New York massaal gevierd. Vijftig jaar later bezocht prinses Beatrix New York ter ere van ‘Hudson 350’ en werd onthaald op een ticker tape parade op Broadway.
In 2009 zal de vierhonderdste verjaardag van Henry Hudsons tocht aan beide kanten van de oceaan gevierd worden, onder meer geďnspireerd door de Stichting Henry evenementen in Amsterdam en New York de eeuwenoude relaties tussen beide landen, de spirit van twee wereldsteden en onze gezamenlijke passie voor handel, vrijheid en diversiteit vieren.
Geen eenmalige herdenking, maar een katalysator voor trans-Atlantische samenwerking in de 21e eeuw.
Wij dragen dit boek op aan een Nederlandse Amerikaan – Chris Devries – zonder wie onze Stichting niet had kunnen floreren en aan een Engelse kapitein – Henry Hudson – die de grenzen van de wereld verkende en daardoor onsterfelijk werd.
Namens bestuur en directie van de Stichting Henry Hudson 400, Angela Haines, Gerard Jongerius, Patrick Poelmann, Gert Tetteroo Amsterdam en New York, 1 januari 2009


Geert Mak is journalist-historicus en schreef verschillende bestsellers over de geschiedenis van Nederland waaronder De eeuw van mijn vader en Een kleine geschiedenis van Amsterdam. Recent maakte hij, gebaseerd op zijn boek In Europa, een televisieserie over Europa in de 20e eeuw.


Russell Shorto is de schrijver van een bestseller over de Nederlandse wortels van New York, Nieuw Amsterdam, Eiland in het hart van de wereld, en publiceerde recent Descartes’ Bones. Hij schrijft voor het New York Times Magazine en is directeur van het John Adams Instituut in Amsterdam.

 

Previous • Amsterdam • New York

 

Previous
Amsterdam
New York